Masterclass Synapse door Jan de Block

Masterclass Synapse door Jan de Block

Zin om meer chaos en experiment te injecteren in je setup?

Bouw zelf een Synapse!

Synapse is gebaseerd op netwerken die bestaan uit transistorcellen. Wanneer je verbindingen maakt tussen de gevoelige zenuwknopen van deze netwerken opstaan er synaptische patronen zoals in biologische zenuwnetwerken. 

Peter Blasser (Ciat Lonbarde) bracht dit idee ooit uit als “Rollz” in de vorm van Paper Circuits, een cult hit binnen de niche van experimentele elektronica. Jan De Block: “Sinds een paar jaar ben ik aan het experimenteren met deze circuits, omdat ik ze tot in de diepte wilde begrijpen. 

De oorspronkelijke versie met banana jacks is vrij groot en niet compatibel met eurorack. Voor DMF2023 heb ik een Rollz 3+4+6 (in totaal 13 zenuwknooppunten) omgezet in 8HP eurorack. Voor de synaptische verbindingen worden draadbruggen of vingers gebruikt. Via 2 minijacks (deze kunnen zowel input als output zijn) werkt Synapse ook perfect samen met een eurorack modular!”

Klinkt het ingewikkeld? Het principe is eigenlijk heel eenvoudig! Tijdens de workshop legt Jan op een heldere manier de werking uit. Elementaire kennis van elektronica is nuttig, diepere kennis is meegenomen: een basiscel bestaat uit een transistor, een condensator en twee weerstanden, that’s it! Maar wanneer je cellen gaat combineren gebeurt er iets…

De elektronica-kennis van de deelnemers wordt gepeild bij aanvang, en de uitleg wordt hieraan aangepast. Na een theoretisch gedeelte + demo bouw je je eigen Synapse (through-hole).

Wil je meer in de diepte? Alle vragen zijn welkom!

Hiervoor ontvang je een aangepast 8HP stripboard, alle componenten en materiaal dat je nodig hebt. Zelf mee te brengen: soldeerbout met fijne stift (er zijn ook normale soldeerbouten op DMF aanwezig)… en een doosje om je module nadien veilig op te bergen (geen frontpanel, naked electronics!). 

Taal/language = Nederlands/dutch (+english, depending on participants), documentation = English

Jan de Block (aka onze Master of Masterclasses)

De workshop wordt gegeven door Jan De Block (BE), master elektronica en oprichter van modular404, een label dat zich toespitst op modular tracks van 404 seconden. Vorig jaar gaf Jan op Dutch Modular Fest 2022 een inzichtelijke workshop over vactrols, en we zijn blij dat hij er weer bij is dit jaar!

Jan is back!